ساخت آجر

انواع آجر مثل آجر لفتون سه طرف نما و یا آجر لفتون سه گل از مهم‌ترین و پرکاربردترین مصالح ساختمانی هستند و مصرف آجر همیشه برای ساخت و ساز زیاد بوده است، ساخت آجر روش‌های مختلفی دارد. در این گفتار ادامه قصد داریم تا شما را با انواع روش‌های تولید این کالای ساختمانی آشنا کنیم.

روش‌های ساخت آجر

3 روش اصلی برای ساخت آجر وجود دارد که عبارت است از:

  1. روش سیم برش خمیری
  2. روش خمیری سفت
  3. روش نیمه‌خشک یا پرس خشک

با ترکیب خاک مناسب به میزان ۹۵ درصد و مواد افزودنی که به صورت داخلی وجود دارد تولید وجود امکان‌پذیر می‌باشد. برای ساخت آجر ابتدا باید خاک محل استقرار کارخانه مورد نظر را برداشت کرد و مورد آزمایش قرار داد.
بعد از اینکه جواب موردنظر درباره خاک مورد نظر به دست آمد باید مواد اولیه به انبار خشک توسط تسمه نقاله وارد آسیاب شود. بعد از پودر شدن این خاک به غربال رفته و در آنجا ضایعاتی که ممکن است در خاک وجود داشته باشد جدا می‌شود و پودر‌هایی که مناسب‌سازی شدند، به انبار خاک پودر شده، انتقال می‌یابد.
بعد از این مرحله خاک پودر شده را با آب داخل یک مخلوط کن، مخلوط می‌کنند تا گل مناسب برای تولید آجر را به دست بیاورند. گلی که به دست آمده است توسط نقاله به داخل اکسترودر، خلا وارد می‌شود و مجدداً مخلوط می‌شود و گل به صورت تکه تکه در می‌آید و به داخل محفظه خلا می‌رود تا هوای اضافی که ممکن است داخل آن گل وجود داشته باشد گرفته شود.

روش اصلی برای آجرپزی

بعد از این مرحله گل موجود توسط دستگاه اکسترودر به صورت متراکم شده در می‌آید و گل به صورت شمش از دستگاه اکسترودر خارج می‌شود. بعد از طی این مرحله و تولید شمش گل، این شمش‌ها به طرف دستگاه برش خشک توسط تسمه نقاله هدایت می‌شود و به ابعاد مورد نظری که این ابعاد ممکن است متفاوت باشد برش داده می‌شود. بعد از این مرحله خشک کردن خشت‌ها و انجام می‌شود.

با استفاده از یکی از روش‌های موجود مانند خشک کردن اتاقکی، خشک کن تونلی و یا فضای باز، خشت‌ها خشک می‌شوند. بعد از خشک شدن خشت‌ها، وارد کوره می‌شوند تا پخت آن‌ها صورت بگیرد.

خاک رس لازم برای پخت این نوع از مصالح یعنی آجر باید ویژگی‌های زیر را داشته باشد:

  • اکسید سیلیسیم (تا 60 درصد)
  • اکسید آلومینیوم (تا 21 درصد)
  • اکسید آهن (تا 12 درصد)
  • اکسید کلسیم (تا 17 درصد)
  • اکسید منیزیم (تا 4 درصد)

مراحل ساخت آجر

کاربرد انواع آجر با یکدیگر متفاوت است، برای ساخت آجر مراحلی لازم است که آن‌ها عبارتند از:

  1. کندن و استخراج مواد خام
  2. آماده‌سازی مواد اولیه
  3. قالب‌گیری
  4. خشک کردن
  5. پخت آجر

در ادامه این بحث موارد مورد نیاز برای تولید آجر آورده شده است که آن را با هم بررسی می‌کنیم.

خاک رس آبرفتی

این مورد همان‌گونه‌ای که از نامشان پیدا است این نوع خاک‌ها در نزدیکی سطح زمین یافت می‌شود و بیشتر آجرهای رسی به کمک این نوع خاک‌ها به وجود می‌آیند و تولید می‌شوند. میزان خاک رس در گل اهمیت بسیار زیادی دارد. خاک رس زیاد گل آجر را تو پرتر می‌کند ولی باعث می‌شود که خشت در هنگام خشک شدن ترک بخورد.

 مراحل ساخت آجر

ماسه

ماسه یکی از انواع مصالح ساختمانی است. کاربرد ماسه برای ساختمان سازی بسیار زیاد است و برای ساخت آجر کاربرد دارد. ماسه از تأثیر عمل فرسایشی هوازدگی بر سنگ‌های سیلیسی به وجود می‌آید و در حقیقت باعث استخوان‌بندی آجرها می‌شود. در صورت افزایش مقدار آجرها این آجرها ترد و پوک می‌شوند.
ضمناً اگر دانه‌های درشت ماسه در گل آجر وجود داشته باشد در زمان پخت آجر این آجرها منبسط می‌شوند و باعث ایجاد ترک‌های ریزی در آجر می‌شود.

آهک

در خاک رس و گل، آهک وجود دارد. در صورتی که آهک‌ها به صورت دانه‌ریز و یکنواخت و همچنین همگن باشد باعث می‌شود که رنگ آجر روشن‌تر بشود و افزایش مقدار آهک در آجر می‌تواند نقش گدازآور را برای آجر داشته باشد. وجود دانه‌های درشت آهک در گل آجر باعث می‌شود که بعد از پختن آهک زنده تولید شود. آهک زنده در هنگام استفاده از آجر آبی که ملات دارد را به خودش می‌کشد و تولید هیدروکسید آهک یا آهک شکفته می‌کند.

با توجه به میزان خلوص سنگ آهک 25 تا 5 برابر حجم اولیه را به دست می‌آورد و باعث می‌شود که آجر بترکد و به این پدیده آلوئک آجر می‌گویند.

ترکیبات سولفاتی

استفاده از این مواد به مقدار کم بی‌ضرر است و در صورت افزایش، تولید یون اسیدی می‌کند که می‌تواند به آجر و ملات مورد استفاده شده، ضرر وارد کند.

ترکیبات آهن‌دار

نقش گدازآور دارند و باعث می‌شوند که رنگ محصول به قرمزی نزدیک‌تر شود.

در نباتات و ریشه گیاهان

ممکن است در گلی که برای آجر استفاده قرار می‌گیرد ریشه گیاهان وجود داشته باشد که زمانی که این گل در حرارت کوره قرار می‌گیرد می‌سوزد و باعث می‌شود آجر پوک شود. بعد از تهیه ماده اولیه بهتر از خاک مورد نظر را الک کنند و آن را خوب آسیاب کنند تا یک خاک نرم و یکنواخت به دست بیاورند.

انواع آجرچینی

انواع اشکال آجر برای ساختمان سازی در مراکز فروش عمده مصالح ساختمانی وجود دارد، قبل از اینکه بخواهیم به سراغ انواع آجرچینی برویم، بهتر است با اصطلاحاتی که در آجرچینی وجود دارد، آشنا شوید. در آجرچینی اصطلاحاً به طول آجر راسته و به عرض آن کله می‌گویند. با توجه به این نکته انواع آجرچینی عبارتند از:

  1. آجرچینی راسته نما
  2. آجرچینی کله نما
  3. آجر چینی کله راسته
  4.  آجر چینی تزیینی

در ادامه هر یک از موارد فوق را بررسی خواهیم کرد.

انواع آجرچینی

1. آجرچینی راسته نما

در این نوع از آجرچینی کله آجر در امتداد هم قرار می‌گیرند و نمای دیواره را راسته آجرها تشکیل می‌دهند. دیوار راسته نما قطر کمتری دارد و به همین دلیل به هیچ عنوان از این نوع آجرچینی به عنوان باربر مورد استفاده قرار نمی‌گیرد و تنها به جهت جداسازی فضاهای اتاق‌ها از آجر چینی راسته نما استفاده می‌کنند. آجر از مصالح ساختمانی دوستدار محیط زیست به شمار می‌آید.

2. آجرچینی کله نما

همان‌گونه که از نام این نوع آجرچینی پیدا است، در این نوع آجر چینی راسته آجرها در امتداد یکدیگر قرار می‌دهند و نمای دیواره‌ها را کله آجرها تشکیل می‌دهند. از این نوع آجرچینی هم برای دیوارهای باربر استفاده نمی‌‌کنند.

3. آجر چینی کله راسته

در این نوع از آجرچینی یک آجر به صورت آجر چینی کله و یک آجر به صورت آجر چینی راسته مورد استفاده قرار می‌گیرد و به این نوع از دیوارچینی می‌تواند برای دیوارهای نیمه باربر استفاده شود.

 4. آجر چینی تزیینی

این نوع از آجرچینی‌ها سبک‌های متنوعی دارند که هنگام خرید مصالح ساختمانی آجر حتما آجر چینی تزیینی را متناسب با هدفی که دارید، انتخاب کنید. بیشتر از آجر چینی تزیینی برای نماهای دیوارها استفاده می‌شود. امروزه استفاده از این نوع آجرچینی‌ها بسیار کاهش‌یافته است.

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *